DACRYOCYSTORHINOSTOMY (DCR) MULTIDIODE LASER
TRANSKANALİKÜLER DAKRİOSİSTORİNOSTOMİ (DCR) MULTIDIODE LAZER
Günümüzde, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisindeki gelişmeler ile sino orbita-nazal anatominin anlaşılması ve teknik gelişim sonucunda Endonazal Transkanaliküler Multidiode DCR, konvansiyonel tekniğine karşı başarılı bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
MULTIDIODE Lazer ile Transkanaliküler DCR Lazer Sistemi, Nazolakrimal duktus tıkanıklıklarını düzeltmek amacıyla lakrimalis tıkanıklığın oluşturduğu semptomları ortadan kaldırmak için Lakrimal cerrahisinde şu ana kadar kullanılmış olan tekniklerden en başarılısıdır.
Eksternal yöntemin sahip olduğu; insizyon ve buna bağlı olarak yüzde gelişen skatris, insizyon nedeniyle lakrimal pompa fonksiyonunun bozulması gibi sorunlar içermeyen ve mucidinin İspanyol Dr. Alañón Fernández olduğu Multidiode Dakriosistorinostomi DCR LAZER tekniği, burun içinde kontrollü çalışma olanağı da sağlaması nedeniyle eksternal yönteme karşı en iyi bir alternatif olarak gündeme gelmiştir. MULTIDIODE Lazer ile Transkanaliküler DCR Lazer Sistemi dünyada FDA ve CE onayını almış olan ilk ve tek sistemdir..
MULTIDIODE DCR LAZER tekniği, günümüzde hem U.S.A’da hem de Avrupa’da DCR cerrahisinde başarı ile kullanılmaktadır.
* Konvansiyonel Eksternal DSR esnasında ortaya çıkan şiddetli kanama lakrimal kemikte kalıcı defekt ve hastanın yüzünde kalıcı bir skar riski yoktur ve cerrahi işlem lokal anestezi uygulanarak yapılır.
* Sistemde handpiece kullanımı opsiyonel olarak sunulmakla birlikte, bugüne kadar uygulanan cerrahi işlemlerden yola çıkarak hekimlerce en uygun prob’un çıplak fiber olduğuna ve optik fiber ölçüsünün konsantrasyonu yüksek olduğu için 600 μm olarak uygulanmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Handpiece kullanımı için 600 μm den daha küçük optik fiberlerin kullanılması gerektiğinden dolayı bu ölçülerin kesim işleminde başarısız sonuçlar ortaya çıkarması ve handpiece metalinin lazer atışı sırasında çok fazla ısınarak lakrimal kanal, göz kapaklarında ve yüzde yanıklar oluşturması transkanaliküler DCR cerrahisinde aşırı ısıya dayanıklı 600 ‘luk optik fiber teknolojisini oluşturmuştur ve bu ölçüler periyost, kemik ve nazal mukozada osteotomi için en uygun fiberdir. Uygulanan multidiode lazer, kendi özelliği ve bu fiber teknolojisi ile bütünleşerek mükemmel hemostazik koagülasyon sağlayarak karbonlaşma oluşumunu da engeller.
MULTIDIODE Lazer ile yapılan Dakriosistorinostomi cerrahisinde Lokal anestezi sonrası geniş açılı 600 μm ve ısıya dayanıklı fiberoptik probe transkanaliküler kanaldan girerek lazer atışları gerçekleşir. Lazer kesiminden sonra lakrimal intibasyon silikon tüpü yerleştirilir ve kesiye mitomisin uygulanarak cerrahi işlem son bulur. Toplam DCR süresi 8-10 dk. arasındadır.
* Hastaya uygulanan cerrahi işlem sınırlı uyuşturma uygulanarak yapılıp hastanın cerrahi işlem sonrasında hiçbir rahatsızlık duymadan günlük aktivitelerine devam etmesi sağlanmaktadır. Yüzün en görülebilir yerlerinden biri olan medial kantüs bölgesinde; ciltle oluşan skatris ve normal lakrimal pompa fonksiyonunu bozma riskini asla taşımaz.
* Konvansiyonel cerrahide karşılaşılan ve insizyon nedeniyle oluşan lakrimal pompa fonksiyonunun bozulmasını önler.
* DCR Multtidiode Lazer işlemi termik kanaliküler zararını en minimuma indirir.
* Lokal anestezi ile uygulanan kısa süreli bu işlem ile hastalar hiçbir rahatsızlık duymamaktadırlar.
* Geliştirilmiş ve programlanabilir yazılımı ile her prosedür için kullanılan güç, geçen süre ve yapılan lazer atışları gibi detaylı raporları hekimlere sunar.
* Gözyaşı kanalının restorasyonu başarı ile tamamlanır.
Avantajları:
Kansız işlem
Cerrahi alanda net görüntü
Laser fiber ile dokunsal geri bildirim
Mikrocerrahide kesinlik
Operasyon sonrasında daha az rahatsızlık